Asset Publisher Asset Publisher

Pojawiły się wiosenne grzyby

Poznajecie co to za grzyb ?


Ten wyjątkowy grzyb przedstawiony na zdjęciu to smardz jadalny. Jest to typowo wiosenny grzyb, który wysyp ma najczęściej w miesiącach kwiecień - maj.

--> Smardz to grzyb jadalny o stożkowatej, owalnej lub okrągławej główce do 10 cm wysokości

--> Najczęściej ma kolor beżowy, szary lub nawet czarny

--> Wewnątrz jest pusty

--> Jego struktura jest nieregularna, pofałdowana

--> Trzon cylindryczny, pękaty koloru białego lub jasnobrązowego

W Polsce jest grzybem rzadko występującym objętym ochroną częściową. Rozwija się zarówno w lasach iglastych oraz liściastych, jak i na obszarach trawiastych, nieopodal rzek oraz w sadach lub ogrodach, w pobliżu drzew owocowych.


Miąższ smardza jadalnego jest bogaty w składniki, zawiera znaczące ilości białka i błonnika, a także sporo tłuszczów i węglowodanów. Stanowi on naturalne źródło witamin i soli mineralnych.


Smardza można pomylić z silnie trującą piestrzenicą kasztanowatą, której owocnik ma barwę brązową lub czerwoną oraz tak jak smardz charakteryzuje się mocno pofałdowaną strukturą.